Calzone için malzemeler:
Hamur için:
2 su bardağı un
3/4 bardak ılıkça su
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru maya
Sos için:
1 kutu (400 gram) doğranmış domates konservesi
1 çorba kaşığı tatlı kırmızıbiber salçası
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz ve karabiber
Her pizza için 100 gram dil peyniri
Calzone tarifi:
Hamur malzemelerinin hepsini büyük bir cam kâsede kaşıkla güzelce karıştırın. Hamuru isterseniz unlanmış bir zeminde elinizle yoğurun, isterseniz de hiç yoğurmadan kabarmaya bırakın. Üstüne streç film örtün. Sıcak bir yerde yarım veya bir saatte kabaracaktır. En baştaki büyüklüğünün iki katına ulaşınca kabarmış demektir. Domates konservesini blender içine koyun, kekik, karabiber, tuz ve zeytinyağını da ilave edip güzelce öğütün. Bir tencereye dökün ve harlı ateşte 5 dakika kaynatıp suyunu birazcık uçurun. Soğumaya bırakın. Domates sosu bu tarif için fazla gelir, kalanını cam kavanoza koyup buzdolabında saklayın.
Fırını 300 dereceye ayarlayın. Fırın tepsisi büyülüğünde bir yağlı pişirme kâğıdı kesin. Kabarmış olan hamuru elinizle bastırarak havasını boşaltın. Sonra bir parça koparıp elinizle yuvarlayarak unlu bir zemine koyun. Merdaneyle hamuru döndüre döndüre biraz inceltin. Yağlı kağıdı tezgaha serin, incelttiğiniz hamuru kağıdın üstüne koyun ve hamurun üzerine un serperek, merdaneyle inceltmeye devam edin. İncelik 3 milimetre olacak ve hamur daire şeklinde olacak.
Hamurun bir yarısına, ama kenarlardan ikişer santim uzakta kalacak şekilde, önce 4 kaşık domates sosu sürün. Sosun üzerine peynirleri serpin. İlave ricotta tadı zenginleştirir. Zeytin ve sucuk da ekleyebilirsiniz. Malzemelerin ortasına bir çukur açıp çukurun içine bir yumurta kırın. Yumurtanın beyazı dışarı akmasın.
Hamurun malzemesiz kısmını, tam ortadan, malzemeli kısmın üstüne kapatın. Parmaklarınızı unlayıp kenarlara bastırarak yapıştırın. Ellerinizi unlayın ve hamurun kenarlarını yukarı doğru kıvırıp tekrar bastırın.
Not: Bir tür kapalı İtalyan pidesi-pizzası olan calzone, mozzarella, ricotta, dil, kaşar, parmesan gibi peynir çeşitleri ile hazırlanan, isteğe göre salam, zeytin, fesleğen, biber gibi malzemelerin de katıldığı bir lezzettir. Yarım ay şeklindedir ve özellikle Güney İtalya‘da (Napoli, Calabria) oldukça sevilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder